Johan en het GIGA GROTE GEHEIM

Sommige Basismenu's zijn in het schooljaar 2019-2020 door COVID-19 komen te vervallen. In het najaar van schooljaar 2020-2021 bestaat er de mogelijkheid om het Basismenu van 2019-2020 in te halen als de omstandigheden dit toelaten. Interesse? Neem contact op met OKVO coördinator Janne Pisters via info@okvo.nl of 0412-842019.

Basismenu 2019-2020

Johan en het GIGA GROTE GEHEIM (dat niemand maar dan ook niemand mag weten)
Een voorstelling op maat gemaakt voor het OKVO programma wat daardoor goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen uit groep 3. Tijdens de voorstelling worden de belevingen van de fantasierijke Johan muzikaal omlijst door 4 muzikanten. Zij bespelen de accordeon, trombone, piano, drums,gitaar en contrabas.

Johan heeft een rijke fantasie en is daardoor een gelukkig kind. Maar veel fantasie hebben, is dat nu eigenlijk normaal of juist niet normaal? En wat als je dan ineens heel veel vlinders in je buik krijgt, Johan is verliefd! Moet je jezelf dan ineens “normaal” gaan gedragen of kun je juist zijn wie je bent? Met veel interactie tussen Johan, de muzikanten en de kinderen belooft dit een prachtige voorstelling te worden.

Johan 1

In de Handleiding wordt het volgende behandeld:

  • Zingen van een lied uit de voorstelling
  • De wals voelen waarbij gebruik gemaakt kan worden van het schoolinstrumentarium
  • Taal toepassen in relatie tot ritmiek
  • Een eigen tekst/lied bedenken
  • De hartslag (tel) van de muziek voelen
  • Cultureel erfgoed binnen muziek

Praktische informatie
De voorstellingen worden uitgezonden op de data en tijden die al vast lagen, namelijk:
- Dinsdag 10 november om 9:30, 11:00 en 12:45;
- Woensdag 11 november om 9:30 en 11:00.

Dansvoorstelling “Cinderella” van Dansgroep De Stilte

Basismenu 2020-2021

Muziek en dans zijn met elkaar verweven want wat is nu dans zonder de muziek? Dit schooljaar is de voorstelling van groep 3 en groep 4 daarom wat anders dan voorheen. De voorstelling is niet alleen een verhaal, het mooie sprookje van Assepoester, waar de muziek en dans maar een beetje bij hangt. De muziek en dans samen vertellen juist het verhaal van Assepoester.

Aan de hand van een selectie van stukken uit het ballet van Prokofiev komt de dans tot leven. Prokofiev is een componist die zijn muziek heel beeldend schreef: Soms droevig en met trage noten maar ook de muziek die perfect past bij de ruziënde stiefzusters.

cinderella

De voorstelling
Een eenvoudig verhaal met een triest begin en een gelukkig einde.

Helaas is voor deze voorstelling een regisseuse aangetrokken die er niet veel van begrijpt. Het valt ook niet mee. Hoe kun je met twee dansers alle rollen laten zien: vader, Cinderella, stiefzusters, stiefmoeder, de goede fee, de prins..?

Om de voorstelling goed te laten verlopen, besluit de regisseuse bij het optreden te blijven en zelf de stiefmoeder en de goede fee te spelen. Ze zorgt ook voor alle spullen. Een muiltje, een kist, kleren, een bezem, een schoorsteen, een koets en een klok komen bekend voor. Maar wat moet je met een pompoen, muizen en ratten in een theater?

De regisseuse heeft veel om over na te denken. Dat kan als de piano klinkt en de dansers dansen.

Ze wordt geslingerd van triest naar vrolijk, van boos naar onzeker, verward, gekwetst en ontroerd. Het valt niet mee alle emoties te verwerken en ondertussen de dansers en de musici te vertellen wat ze moeten doen. Ze gaat steeds meer twijfelen over de afloop. Zij kent het verhaal niet meer… Wie helpt haar verder?

Het verhaal van Cinderella
Een meisje verliest tot haar grote verdriet haar moeder. Als haar vader trouwt met een gemene stiefmoeder moet ze al het werk in huis doen voor haar stiefmoeder en twee akelige stiefzussen. Omdat ze alle vuile karweitjes moet opknappen, dus ook 's ochtends de haard moet aanmaken, wordt ze spottend 'Assepoester' genoemd. (Poesten = blazen. Ze moet blazen om het vuur aan te wakkeren.) 

Op een dag worden alle meisjes uit het hele land uitgenodigd naar het bal te komen omdat de prins het meisje van zijn dromen wil vinden om mee te trouwen. De stiefzussen krijgen mooie jurken van de stiefmoeder, Cinderella moet thuisblijven en het huis schoonmaken.

Dan verschijnt er een goede fee. Cinderella krijgt een baljurk met glazen muiltjes. De fee verandert een pompoen en een stelletje muizen in een koets met paarden. Klokslag twaalf moet Cinderella terug zijn, als de betovering verbroken wordt. Na heerlijk gedanst te hebben met de prins vlucht Cinderella net op tijd weg van het paleis. Ze verliest een glazen muiltje.

De prins vindt het muiltje en zoekt door het hele land naar het meisje van deze bijzondere schoen om met haar te trouwen. De stiefzussen proberen uit alle macht hun voet in het schoentje te wringen, maar het lukt niet. De schoen past alleen Assepoester. De prins heeft zijn meisje gevonden en met de prins kan Cinderella weer gelukkig worden.

Groep 3
Basismenu - Muziek

Deelnemers
Groepen 3

Duur
Ca. 50 minuten

Locatie
Muzelinck

Periode
Basismenu 2019-2020: 10 en 11 november 2020
Basismenu 2020-2021: 1 t/m 5 februari 2021

Lesrooster
Basismenu 2019-2020

Contact
Marleen van Dooren
0412-623727 - marleen.vandooren@muzelinck.nl

Lesmaterialen
Basismenu 2019-2020

Basismenu 2020-2021

Evaluatie