Cultuureducatie voor jongste OKVO-deelnemers van start

Gedurende hun gehele basisschoolperiode komen kinderen uit gemeente Oss via het OKVO-basismenu in aanraking met alle kunstdisciplines: theater, muziek, dans, cultureel erfgoed, literatuur, beeldende kunst en audiovisueel. Deze weken beleven de jongste kinderen hun eerste theaterervaring in Theater De Lievekamp bij de voorstelling van Simone vertelt; ‘En niemand wist waarom’. Leerkrachten zijn al aan de slag gegaan met de lessen uit de handleidingen, ter voorbereiding op het theaterbezoek. Een nieuw onderdeel van deze voorbereidingen is het bekijken van de introductiefilm van de culturele instelling in de klas, die door verschillende leerkrachten werd ervaren als ‘Klokhuis-achtig’.

In theater spelen emoties een grote rol, vandaar dat er passende spelopdrachten worden aangeboden. En tijdens de interactieve voorstelling worden brieven en tekeningen, die de kinderen in de klas maakten, gebruikt. Ook kunnen kinderen vooraf het lied leren dat ze in de voorstelling mogen meezingen. Een optimale beleving waar de kinderen ook goed over kunnen napraten en samen kunnen verwerken.

Eind januari komen kinderen van groep 3 en 4 naar Muzelinck voor het OKVO-programma ‘Koning van Karton’. Ze leren dat je met muziek en dans ook een verhaal kunt ‘vertellen’. Deze speelse danstheatervoorstelling met livemuziek gaat over vriendschap; over ontmoeten, samen spelen en vrienden delen. Aan de hand van het lesprogramma maken de kinderen kennis met diverse muziekinstrumenten. Er worden veel luister- en kijkvoorbeelden aangeboden in het lesprogramma. Zo ervaren ze hoe een instrument klinkt, welke sfeer het kan geven en wat je ermee kunt vertellen. Muziek, ritme en beweging staan centraal in de lessen, maar er is ook aandacht voor het creëren van eigen instrumenten. De emoties in muziek en dans spelen, net als in de voorstelling, een belangrijke rol. Kinderen brengen hun zelfgemaakte muziekinstrumentjes mee naar de voorstelling. Daarmee ervaren de kinderen zelf hoe je zonder woorden iets kunt vertellen. Door aandacht voor reflectie blijft hun culturele ervaring beter beklijven.

Naast het aanbod van het Basis- en Plusmenu bieden de samenwerkende culturele instellingen van OKVO bijeenkomsten voor alle leerkrachten van het PO. We willen niet alleen de ICC’ers inspireren, maar we bieden actuele kennis over cultuureducatie aan voor alle leerkrachten. Noteer alvast in je agenda; op maandag 8 april van 15:00 – 17:00 uur is het héle team uitgenodigd.