Groep 5: Basismenu '24-'25 | Cultureel erfgoed

Erfgoed in je eigen omgeving ontdekken!

Iedereen komt, bewust of onbewust, elke dag in aanraking met cultureel erfgoed. Je fietst langs oude gebouwen, de straatnamen vertellen wat er vroeger heeft gestaan, opa of oma vertelt een verhaal over vroeger, in de weilanden zie je resten van een kasteelgracht of een oude dijk… Als je goed oplet, is het verleden overal om je heen. Daarom gaat groep 5 erop uit om het erfgoed in hun omgeving te ontdekken!

De leerlingen gaan op zoek naar het erfgoed in hun eigen omgeving. Door het volgen van een speelse speurtocht worden ze langs plekken geleid die ze iets leren over hun eigen geschiedenis. Dit wordt afgewisseld met creatieve opdrachten en ontmoetingen met acteurs. Het is een afwisselende tocht waarbij het verleden tot leven komt!

In het lesmateriaal worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Wat is cultureel erfgoed? Wat is een archief? Wat bewaar jij zelf en waarom doe je dat? Met diverse actieve opdrachten.
  • Inhoudelijke historische informatie over het thema van de speurtocht.
  • Praktische voorbereiding op de speurtocht (plattegronden, spelregels).
  • Suggesties voor reflectie-opdrachten.

Praktische informatie
Dit project vindt plaats in de maanden mei en juni in de ochtenden. Er worden 2 groepen per ochtend ingeroosterd. Groepen starten om 9.00 uur of 9.30 uur. Per groep zijn 4 actieve begeleiders (docenten, ouders, stagiaires) nodig die de kinderen in groepjes buiten begeleiden, waaronder de docent van de groep.

Menu
Lesmateriaal met voorbereidende lessen - Speurtocht

Locatie
Stadsarchief Oss (in de bibliotheek Oss)

Periode
Ochtenden in mei en juni 2025

Rooster
Het rooster zal in het voorjaar 2025 worden gepubliceerd

Duur
1 uur en 45 minuten

Deelnemers
Bezoek per klas

Contact
Stadsarchief, Robin Akkermans
0412-842010 - robinakkermans@stadsarchiefoss.nl

Lesmaterialen
Het lesmateriaal zal in het voorjaar 2025 worden bepubliceerd

Introductiefilm Stadsarchief Oss

Evaluatie
Wij zouden het zeer waarderen als jullie het evaluatieformulier invullen. Hierdoor kunnen we ons aanbod verder verbeteren.