Plusmenu 2024-2025 | Beeldende kunst

Leskist Overgisteren (gr. 1-2)

Discipline: beeldende kunst
Locatie: in de klas en in Museum Jan Cunen

Periode: hele schooljaar – op aanvraag

Duur: 2 tot 6 weken, sluit aan bij regulier kleuteronderwijs; museumbezoek 75 minuten

Deelnemers: bezoek per klas, dit Plusmenu is geschikt voor groep 1 en 2

Contact: Museum Jan Cunen, Janneke van Wolfswinkel (0412-798000 / 06-47655417 / jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl)

Prijs: €110,- per klas

Spelenderwijs kennismaken met Museum Jan Cunen

Een tafel dekken voor een groot diner, vormen en kleuren zoeken in kunstwerken en verkleed op de foto op de trap van de luxe villa. Ontdek met je kleuterklas spelenderwijs Museum Jan Cunen met de leskist Overgisteren voor groep 1 en 2.

Hoe start het project?

Er is een koffer bij de bushalte gevonden: daar start het project in de klas mee. De leerkracht vond hem toevallig op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van Museum Jan Cunen. Er is maar één conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker en hij moet zo snel mogelijk naar het museum teruggebracht worden!

Bezoek aan Museum Jan Cunen

In het museum ontmoeten de kinderen een museummedewerker en zij heeft hun hulp nodig. Want doordat ze haar koffer kwijt was, loopt ze achter met de werkzaamheden. In kleine groepjes gaan de kinderen haar helpen. Aan het eind van het museumbezoek is de medewerker zo goed geholpen dat ze besluit dat de kinderen de koffer nog even mogen lenen.

Wat leren de kleuters?

De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een zinvolle en spannende ontdekkingstocht naar de begrippen ‘museum’, ‘vroeger’ en ‘bewaren’. Een leesrups, woordkaarten, kralenkaarten, stempelkaarten; allemaal over woorden die te maken hebben met het museum. Zo leren ze communiceren over (historische) voorwerpen waardoor hun woordenschat wordt uitgebreid. Daarnaast denken de leerlingen na over hun eigen geschiedenis en samen met de klas wordt een eigen museum gemaakt, van erfgoed van hun eigen familie.

Bezoek de Sinterklaaskamer (gr. 3-4)

Discipline: beeldende kunst

Locatie: Museum Jan Cunen

Periode: drie weken voorafgaand aan 5 december

Duur: museumbezoek 75 minuten

Deelnemers: bezoek per klas, dit Plusmenu is geschikt voor groep 3 en 4.

Contact: Museum Jan Cunen, Janneke van Wolfswinkel (0412-798000 / 06-47655417 / jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl)

Prijs: € 145,- per klas

Leuk nieuws: ook in 2024 komt niemand minder dan Sinterklaas logeren in Oss en dat doet hij in de mooiste villa van de stad. Wil je zien waar hij slaapt? Kom dan op bezoek in Museum Jan Cunen!

Hoe gaat het bezoek in zijn werk?

De klas wordt begeleid door twee museumdocenten en zes ouders en in het museum in kleine groepjes verdeeld. Via speciale geluidsknoppen beluisteren de kinderen de geheime boodschappen van Sinterklaas, alle knoppen samen vormen een route door het museum vol met creatieve kijk- en doe-opdrachten. Daarbij zien de kinderen natuurlijk zijn slaapkamer, maar ook allemaal bijzondere voorwerpen en kunstwerken uit de tentoonstelling De Vorst van Oss en tijdgenoten, elite in de ijzertijd. Sint is gek op archeologie en kunst! Omdat Sinterklaas aan het werk is in het land, is hij tijdens dit bezoek niet zelf aanwezig.

Rondleiding met doe-opdrachten (gr. 3-8)

Discipline: beeldende kunst

Locatie: Museum Jan Cunen.

Periode: hele schooljaar (op aanvraag)

Duur: museumbezoek 60 minuten

Deelnemers: bezoek per klas, dit Plusmenu is geschikt voor groep 3 t/m 8

Contact: Museum Jan Cunen, Janneke van Wolfswinkel (0412-798000 / 06-47655417 / jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl)

Prijs: € 140,- per klas

Doe-opdrachten

Op een frisse manier naar kunst kijken!

Tijdens dit bezoek aan Museum Jan Cunen gaan de kinderen op een speelse en uitdagende manier aan de slag met de tentoonstellingen die er te zien zijn. Aan de hand van verschillende doe- en denkopdrachten die door twee museumdocenten worden begeleid, leert de klas op een frisse en misschien wel onverwachte manier naar (beeldende) kunst kijken.

Aan de slag met doe-opdrachten

De opdrachten zijn gevarieerd en de kinderen gebruiken hiervoor verschillende zintuigen. Hersenkrakers, geur- en voelopdrachten of leuke maakopdrachten kunnen aan bod komen. Laat je verrassen door de geheimen binnen de museumdeuren. Maak plezier en gebruik je fantasie tussen de kunstwerken in Museum Jan Cunen.

De vorst komt terug!

Als je dit project boekt in de periode tussen zomervakantie 2023 en 4 februari 2024 sluit de rondleiding met doe-opdrachten aan bij de tentoonstelling De vorst van Oss en tijdgenoten, elite in de ijzertijd. Sinds lange tijd is het vorstengraf met het beroemde kromgebogen zwaard weer te zien in Oss. Een unieke kans om met de klas kennis te maken met een belangrijk en bijzonder onderdeel uit de lokale geschiedenis. Mooi als aanvulling op de geschiedenislessen over prehistorie en ijzertijd in groep 5 en het IPC-thema archeologie.

Rondleiding met workshop door een kunstenaar, stylist, fotograaf, grafisch vormgever of striptekenaar (gr. 3-8)

Discipline: beeldende kunst

Locatie: Museum Jan Cunen. Het is ook mogelijk om de workshop op school te laten plaatsvinden. Wil je dat? Informeer dan bij Janneke voor mogelijkheden en prijzen.

Periode: hele schooljaar (op aanvraag)

Duur: museumbezoek met workshop 120 minuten

Deelnemers: bezoek per klas, dit Plusmenu is geschikt voor groep 3 t/m 8

Contact: Museum Jan Cunen, Janneke van Wolfswinkel (0412-798000 / 06-47655417 / jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl)

Prijs: € 250,- per klas

Rondleidingen professional

Ontmoet een echte kunstenaar, stylist, fotograaf, grafisch vormgever of striptekenaar

Altijd al met je klas aan de slag willen gaan met een kunstenaar, stylist, street artist, fotograaf, grafisch vormgever of striptekenaar? Dat kan! Kom met je klas inspiratie opdoen in Museum Jan Cunen en volg een bijzondere workshop die wordt begeleid door een echte kunstenaar, stylist, street artist, fotograaf, grafisch vormgever of striptekenaar.

Kunst inspireert!

Tijdens de interactieve rondleiding met aansluitende workshop ontdek je dat je kunst niet alleen maar mooi of lelijk hoeft te vinden maar dat het je ook kan inspireren. Dat geldt ook voor de workshopdocenten. Allemaal halen ze inspiratie uit kunst. Maar wat is dan inspiratie? En wat moet je daar mee? En is iedereen creatief?

Dit maakt het extra bijzonder

Weet je wat extra leuk is? De meeste workshopdocenten komen uit de buurt. Aan de kinderen van groep 7 en 8 vertellen we ook graag dat de meeste van hen allemaal een vmbo-diploma hebben en daarna kozen voor een creatief beroep.

Jouw wijk: een kunstwerk! Museum Jan Cunen in de klas (gr. 5-8)

Discipline: beeldende kunst

Locatie: op school, in het eigen klaslokaal

Periode: hele schooljaar (op aanvraag)

Duur: introductieles 60 minuten en workshoples 90 minuten

Deelnemers: te boeken per klas, dit Plusmenu is geschikt voor groep 5 t/m 8

Contact: Museum Jan Cunen, Janneke van Wolfswinkel (0412-798000 / 06-47655417 / jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl)

Prijs: €250,- per klas

Museum Jan Cunen ontwikkelde dit programma speciaal voor in de klas!

Een zachte atlas. Wat zou dat zijn? Het is de naam van een kunstproject van kunstenaar Jan Rothuizen. Zijn tekeningen zijn een soort plattegronden van alles wat hij tegenkomt en te weten komt als hij een plek bezoekt. Herkenbare punten, historische feitjes, maar ook persoonlijke verhalen. In 2022 was Jan in Oss en maakte hij tekeningen van Oss. Deze tekeningen zijn nu onderdeel van de collectie van Museum Jan Cunen.

In Jouw wijk: een kunstwerk! zijn de tekeningen van Jan een verrassend uitgangspunt van dit educatieve project waarin de kinderen hun eigen omgeving gaan verkennen. Hierdoor sluit het aan bij de belevingswereld van de kinderen, terwijl ze door de bril van Jan wel écht anders naar hun eigen wijk gaan kijken. De kinderen gaan op zoek naar vondsten en broekzakschatten in de omgeving en bouwen die op een creatieve manier om tot persoonlijke en nieuwe verhalen waarin ze taal en beeld combineren.

Praktisch

Het project bestaat uit een introductieles (60 minuten) en een workshoples (90 minuten). In de introductieles maken de kinderen op een interactieve manier kennis met de kunstwerken van Jan Rothuizen. In de workshoples maken ze met elkaar één groot kunstwerk: een fantasierijke, driedimensionale plattegrond van de omgeving van de school. Beide lessen worden gegeven door kunstenaar-educator Sarah van Rossem. Zij neemt alle benodigde materialen mee naar school.

Duik in de Osse geschiedenis! (gr. 6-8)

Discipline: cultureel erfgoed

Locatie: Museum Jan Cunen en buiten in het centrum van Oss

Periode: hele schooljaar (op aanvraag).

Duur: 60 minuten

Deelnemers: 1 klas, dit Plusmenu is geschikt voor groep 6 t/m 8

Aanvullend: De klas wordt, afhankelijk van de grootte van de groep, in 4 tot 6 groepen verdeeld. Voor ieder groepje is een begeleider nodig.

Contact: Via Museum Jan Cunen, Janneke van Wolfswinkel (0412-798000 / 06-47655417 / jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl)

Prijs: € 110,- per klas

JanCunen-OKVO

Wat weet jij van de geschiedenis van Oss? Ken je de vele fabrieken die hier staan en stonden, weet je wat de Bende van Oss was, wat er allemaal in de villa van het museum is gebeurd en waarom het zwaard van Oss zo bijzonder is? Bij dit leuke OKVO-plus-project kom je er van alles over te weten.

Je bekijkt in groepjes de nieuwe tentoonstelling ‘Villa Curiossa’ in Museum Jan Cunen. Dit doe je door allerlei leuke spellen en opdrachten. Omdat de klas in groepjes wordt verdeeld, zijn er 4 tot 6 begeleiders nodig (afhankelijk van de grootte van de klas).

Beeldende kunst & Cultureel erfgoed | Cultuursnack Ontdek Oss (gr. 6-8)

Discipline: cultureel erfgoed & beeldende kunst

Locatie: In de klas

Periode: Iet hele schooljaar, wanneer het jou uitkomt

Duur: ongeveer 15 minuten per onderwerp

Deelnemers: 1 klas, dit Plusmenu is geschikt voor groep 6 t/m 8

Contact: Via Museum Jan Cunen, Janneke van Wolfswinkel (0412-798000 / 06-47655417 / jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl)

Prijs: Gratis

Cultuursnack

De Cultuursnack Ontdek Oss is verfrissend, bondig en gratis! Heb je weleens wat tijd over aan het einde van je lesdag? Of zoek je leuk lesmateriaal om je lessen over de geschiedenis van Oss net iets anders te geven dan normaal? Dan is dit OKVO Plusmenu aanbod ideaal voor jou. De Cultuursnack Ontdek Oss is namelijk een culturele snack die je op elk gewenst moment kunt 'opdienen' en is speciaal gemaakt voor het digibord.

Door eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, interactieve spellen en creatieve verwerkingsopdrachten worden cultureel erfgoed en kunst verbonden met andere schoolvakken en interessegebieden zoals taal, biologie, geschiedenis en aardrijkskunde. Er zijn 12 onderwerpen: de Romeinen, Osse industrieën, Bergoss, oorlogen in Oss, verzamelen, sporen van het verleden, archeologie, immaterieel erfgoed, Ossen, religie, herbestemming en natuur.

Hoe werkt het? Er is geen voorkennis nodig, je kunt meteen aan de slag op je digibord via: cultuursnack.nu/ontdek-oss. De afbeeldingen, opdrachten en vragen zijn kant en klaar.