Plusmenu 2024-2025 | Cultureel Erfgoed

De Romeinse leskist (gr. 6-8)

Discipline: cultureel erfgoed

Locatie: op school, ophalen, eigen begeleiding door de docent

Periode: data worden in overleg afgesproken

Duur: de leskist wordt opgehaald in het Stadsarchief en mag drie weken op school blijven

Deelnemers: dit Plusmenu is geschikt voor groep 6, 7 en 8

Contact: Stadsarchief Oss, Robin Akkermans, 0412 842010, robinakkermans@stadsarchiefoss.nl

Prijs: De leskist is gratis te leen. Bij het ophalen wordt een bruikleenformulier ondertekend. Bij eventuele schade of vermissing wordt na contact een factuur gestuurd voor de vervangingswaarde.

Bijzonderheden: De leskist wordt na afspraak door de school opgehaald bij het Stadsarchief, tijdens openingstijden: di/wo/do 10.00 – 17.00 uur. Hij is vrij groot, maar heeft wielen en kan in drie delen uit elkaar. Op deze manier past hij in de meeste auto’s.

Stadsarchief-Romeinse_leskist

TIP: Deze leskist wordt ook regelmatig gebruikt bij het IPC thema Tijddetectives.

De Romeinen spreken tot de verbeelding. Bij jong en oud. Ook vandaag de dag is nog te merken hoezeer zij hun stempel hebben gedrukt op een groot deel van Europa. Het schrift is in onze streken gebracht door de Romeinen; in onze taal zijn allerlei Latijnse woorden terug te vinden. De kalender, de infrastructuur, het gebruik van dakpannen en bakstenen; allemaal te herleiden naar de Romeinen. Reden genoeg om de leerlingen kennis te laten maken met die boeiende Romeinse tijd. En waarom alleen het geschiedenisboek openslaan als de leerlingen echte voorwerpen in handen kunnen krijgen; voorwerpen die in Brabant in de Romeinse tijd werden gebruikt.

Via het Stadsarchief is de Romeinse leskist, ontwikkeld door Erfgoed Brabant, gratis te leen. In deze leskist zitten 32 voorwerpen, verdeeld over 16 thema's. Er is aandacht voor onder andere het schrift, tijdrekening, geld, kleding, infrastructuur, persoonlijke verzorging, huizenbouw, religie en het leger. Bij ieder thema is een informatieblad, een werkblad en een doe-het-zelfblad met creatieve verwerking. In de kist zit een uitgebreide docentenhandleiding. Studenten van de PABO hebben deze leskist recent voorzien van een lokale aanvulling met Osse informatie. Ook hebben zij hedendaagse verwerkingsopdrachten toegevoegd, gebaseerd op de 21st century skills.

Leskist Het Zwaard van Oss, leven in de ijzertijd (gr. 5-6)

Discipline: cultureel erfgoed

Locatie: op school, ophalen, eigen begeleiding door de docent

Periode: data worden in overleg afgesproken

Duur: de leskist wordt opgehaald in het Stadsarchief en mag drie weken op school blijven

Deelnemers: dit Plusmenu is geschikt voor groep 5 en 6

Contact: Stadsarchief Oss, Robin Akkermans, 0412 842010, robinakkermans@stadsarchiefoss.nl

Prijs: De leskist is gratis te leen. Bij het ophalen wordt een bruikleenformulier ondertekend. Bij eventuele schade of vermissing wordt na contact een factuur gestuurd voor de vervangingswaarde.

Bijzonderheden: De leskist wordt na afspraak door de school opgehaald bij het Stadsarchief, tijdens openingstijden: di/wo/do 10.00 – 17.00 uur. De leskist is vrij groot, maar heeft wielen en kan in delen uit elkaar. Op deze manier past hij in de meeste auto’s.

Stadsarchief-leskist_ZwaardOss

In Oss en omgeving wordt veel archeologisch onderzoek gedaan. Oss wordt al heel lang bewoond. Er zijn hier bijzondere spullen gevonden. De bekendste vondst is wel het Vorstengraf en het kromgebogen zwaard dat hier in 1933 in gevonden is. Een replica van dat bijzondere zwaard zit bovenop de unieke leskist 'Het Zwaard van Oss, leven in de ijzertijd'. Deze leskist is gemaakt door het Stadsarchief, Museum Jan Cunen en Hooghuis Zuid-West. In deze leskist worden 18 verschillende onderwerpen behandeld: Wat is archeologie, wat is het Zwaard van Oss, wat is het Vorstengraf en hoe leefden mensen in de ijzertijd. Dit laatste gebeurt aan de hand van thema’s uit het dagelijks leven die herkenbaar zijn voor de kinderen, zoals wonen, eten, kleding en techniek. Deze leskist is in 3 lessen te behandelen:

  1. Een voorbereidende klassikale les met een individuele opdracht (60 minuten);
  2. Een praktische les waarbij de leerlingen in groepjes een kennisopdracht en een creatieve opdracht uitvoeren (90 minuten);
  3. Een afsluitende en reflecterende les (80 minuten).

Aan de hand van de extra lessuggesties en extra informatie in de bijlagen is deze leskist ook in uitgebreidere vorm te behandelen, bijvoorbeeld in een themaweek.

Cultureel erfgoed & Beeldende kunst | Cultuursnack Ontdek Oss (gr. 6-8)

Discipline: cultureel erfgoed & beeldende kunst

Locatie: In de klas

Periode: Iet hele schooljaar, wanneer het jou uitkomt

Duur: ongeveer 15 minuten per onderwerp

Deelnemers: 1 klas, dit Plusmenu is geschikt voor groep 6 t/m 8

Contact: Via Museum Jan Cunen, Janneke van Wolfswinkel (0412-798000 / 06-47655417 / jannekevanwolfswinkel@museumjancunen.nl)

Prijs: Gratis

Cultuursnack

De Cultuursnack Ontdek Oss is verfrissend, bondig en gratis! Heb je weleens wat tijd over aan het einde van je lesdag? Of zoek je leuk lesmateriaal om je lessen over de geschiedenis van Oss net iets anders te geven dan normaal? Dan is dit OKVO Plusmenu aanbod ideaal voor jou. De Cultuursnack Ontdek Oss is namelijk een culturele snack die je op elk gewenst moment kunt 'opdienen' en is speciaal gemaakt voor het digibord.

Door eenvoudige kijkopdrachten, filosofische vragen, interactieve spellen en creatieve verwerkingsopdrachten worden cultureel erfgoed en kunst verbonden met andere schoolvakken en interessegebieden zoals taal, biologie, geschiedenis en aardrijkskunde. Er zijn 12 onderwerpen: de Romeinen, Osse industrieën, Bergoss, oorlogen in Oss, verzamelen, sporen van het verleden, archeologie, immaterieel erfgoed, Ossen, religie, herbestemming en natuur.

Hoe werkt het? Er is geen voorkennis nodig, je kunt meteen aan de slag op je digibord via: cultuursnack.nu/ontdek-oss. De afbeeldingen, opdrachten en vragen zijn kant en klaar.